Пронајдени светилки од 4ти век п.н.е. во Хераклеја

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Откривањето на вечните тајни на Хераклеја Линкестис е невозможна мисија, но за сегменти од животот на градот, до градот Битола, секогаш има поводи за пишување, истражување и промоција на историското наследство. Таков е случајот со керамичките светилки или ламби од Хераклеја, кои датираат од 4 век п.н.е. и кои грижливо се чуваат во музејската збирка на НУ Завод и музеј – Битола.

Извор: https://mia.mk/keramichki-svetilki-od-4-vek-pr-n-e-vo-herakle-a-linkestis/

Share.