Прочка – празник за проштевање

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Православните христијани денес го празнуваат големиот празник Прочка што подразбира меѓусебно простување  на верниците пред започнување на Велигденските пости.

Обичајот проштевање тргнува од христијанското сфаќање за помагање и проштевање меѓу луѓето. Се верува дека на овој ден и небото и земјата се проштеваат па тоа треба да го сторат и луѓето. Небото затоа што ѝ погрешило на земјата со громови, мразеви, поројни дождови и сл. бара прошка. И луѓето еден од друг бараат прошка за грешките. Притоа, секогаш помалиот бара прошка од постариот, децата од родителите, крштеникот од кумот, а се проштеваат и пријатели, роднини, соседи итн. Откако три пати ќе се поклони помладиот му вели на постариот: „Прости ми!“, на што овој одговара: „Простено да ти е и од мене и од Господа“, или само: „Просто да ви е“. Во некои краишта на Македонија тој што барал прошка носел некаков подарок како портокал, лимон, суво грозје, алва, јајце и др. и во таа смисла во некои краишта портокалот останал како симбол на проштевањето.

Празникот секогаш се празнува на различен датум поради Велигден и секогаш датумот е седум седмици пред Велигден. Прочка го означува и крајот на зимските и почетокот на пролетните празници

Share.