„Реалноста на самохраните мајки“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Поголем е бројот на самохрани мајки во урбаните отколку во руралните средини, а најголем проблем со кој се соочуваат е невработеноста. Ова го покажа истражувањето што го спроведе Организацијата на жени од Битола во рамки на прокетот„Реалноста на самохраните мајки во општина Битола“ финансиски поддржан од ЕУ и Граѓанската асоцијалција „Мост“.

„Најкучен збор во нашиот прокет беше реалноста на самохраните мајки. Не дека државата не ги третира, но реалноста на овие жени се уште не е на на ниво на кое треба да биде. Дури и за оние кои работат не е розово. Има мајки кои работат од 6 часот на утро и не можат своите дечиња да ги однесат во градинка. Тој е толку ситен проблем навидум, а толку крупен во реалноста. Во сториите што ги обработивме имаше мајка која не може да дојде на завршната конференција зашто живее во стан каде има 11 скалила , а таа е инвалид и не може да ги помине“, рече Светлана Петковска, претседател на Организацијата на жени.

Share.