Русија забрани увоз на круши од Србија

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Руската служба за фитосанитарен надзор забранила од 14 февруари увоз на српски крушки.

Забраната подразбира и увоз низ трети земји, се наведува на сајтот на службата.

„Roseljhoznadzor“ наведува дека повеќе пати српската Национална организација за карантин и заштита на растенија пријавувал дека е загрижен поради проблеми со квалитетот на оваа овошка од Србија.

Русија и порано имаше проблеми од Србија, но со јаболките . Во централниот дел на Русија, во областа Орловска беа пронајдени 13 тони јаболки од Србија заразени со опасни штетници, соопшти фотосанитарната инспекција на Русија.

Русија неодамна го запре и увозот на јаболки од Босна и Херцеговин

Share.