Само 100.000 денари за Малиот Битолски Монмартр

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Битолскиот Монмарт годинава од министерството за култура ќе добие само 100.000 денари. Тие побарале 1.815.000 денари. За изложбата „Бисерите на малиот Монмарт“ побарале 150.000 денари, а министерството одобрило само 30.000 денари.

Здружение на граѓани за едукација на млади ликовни уметници „Мал Монмартр“ -Битола
38-ми Меѓународен  Фестивал „Мал Монмартр 2019“                      1,815,000.00         100,000.00
Изложба „Бисерите на малиот Монмартр 2019“                          150,000.00           30,000.00

 

„Јас со тие 100 000 денари одобрени за Монмартр не можам ликовниот караван до Охрид да го однесам. Со тие пари не можам ни две деца од Хонг Конг во Битола да донесам. Лани ни доделија 400 000 денари, а пред таа година 250 000 денари“, вели за Апла.мк. Коста- Хаџи Антоновски раководител на Детското ликовно студио „Св.Кирил и Методиј“ од Битола.

Но, најголем проблем за Детското ликовно студио претставува тоа што не е финансиски поддржана 37 Светска изложба од која всушност се избираат талентите што ќе учествуваат на Монмартр 2019 година.

„Годинава не го усвоија проектот, а лани ни дадоа 150 000 денари. Се отфрла Светската изложба, која е Гинисова изложба, пет олимпијади поминала, на овој конкурс награди добиваат децата од целиот свет. Ете, сега од Шри Ланка стигнуваат цртежи, за 15 дена завршува кокнурсот. По конкурсот Комисијата одлучува кој ќе биде награден и кој ќе дојде. Од таа изложба ги одбираме учесниците на Монмартр“, додава Хаџи Антоновски.

Share.