Се подготвува „воен Шенген“

0
457
, Image: 314227649, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Европската комисија денеска ќе претстави акционен план за создавање на „воен Шенген“ за да го олесни транспортот на војници и техника во Европската унија, за кој моментално има повеќе административни формалности и недостиг на инфраструктура.

Акцискиот план предвидува да се одредат потребите на воениот транспорт и да се провери инфраструктурата што се употребува.

– Овие предлози имаат практична димензија, но потребата од нив е јасна при интензивирањето на тензиите со Русија – изјави европски дипломат.