Сите документи ќе се менуваат, најдоцна за пет години

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Откако договорот со Грција за решавање на спорот за името ќе стапи на сила, новото име „Република Северна Македонија“ ќе се користи во сите релевантни меѓународни, мултилатерални и регионални организации, институции и форуми, вклучувајќи ги сите средби и коресподенција, во сите нивни билатерални односи со земјите членки на ОН.

Ќе има два транзициски периоди за промена на документите – едниот ќе биде технички, а другиот политички. „Техничкиот“ транзициски период ќе се донесува на сите официјални документи и материјали од јавната администрација на земјава за меѓународна употреба и на оние за внатрешна употреба што може да се употребуваат и надвор од дрѓавата. Важноста на ваквите документи и материјали ќе се обновува во согласност со името и термините наведени во договорот, најдоцна во рок од пет години по стапувањето на сила на договорот.

makfax.com.mk

Share.