Совети за здравјето на вашето куче

1. Не прехранвајте го вашето куче, тоа значително ќе влијае на нивното здравје и среќа.

Повеќе од 50% од кучињата во Америка се дебели и оваа бројка е во пораст. Кучињата со прекумерна тежина се изложени на зголемен ризик од метаболички аномалии, кардиоваскуларни болести, болести на зглобовите, намален имунолошки систем и многу други здравствени проблеми. Тие исто така се помалку подвижни и не можат да трчаат, играат или прават други активности колку што сакаат. Направете му услуга на вашето домашно милениче, нахранете го со количината препорачана од нивниот ветеринар и не давајте им на тие кученца кога ќе побараат повеќе!

2. Допрете го носот на вашето куче

Носот на вашето куче треба да се чувствува влажен. Нивото на влага ќе се разликува и според времето од годината, но здравото куче ќе има ладен и малку влажен нос бидејќи кучињата лачат пот преку носот за да се оладат.

3. Направете годишни состаноци за ветеринар

Дозволете им на експертите редовно да го прегледуваат вашето куче за да го заштитат од какви било здравствени проблеми и да ви ги дадат најдобрите, персонализирани информации за да го одржите вашето скапоцено кученце здраво долги години.

4. Направете комплет „прва помош за домашни миленици“

Несреќи и итни случаи се случуваат и за да бидете подготвени со сите најважни работи за да му помогнете на вашето куче е клучен чекор за да се биде одговорен сопственик на домашно милениче. Ова е особено важно ако го однесете вашето куче на пешачење или кампување, секогаш кога сте далеку од помош. Самостоен комплет за прва помош за миленичиња е нешто што секој родител на куче треба да го има.

Сподели