Со Александар Тодоровски за народните носии

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во оваа емисија со Александар Тодоровски за неговата љубов кон народното творештво.

Тој собира народни носии. Некаде во 2000-2001 година го посетил родното село на неговиот дедо Врањевци. Низ урнатите куќи пронашол некои стари носии и се пофалил дека имал веќе народна носија. Но, добил критики дека не нашол ништо, во однос на тоа колку многу и различни народни носии постојат во регионите и така тргнал по роднините и пријателите да собира народни носии.

Во моментов вели дека има преку 2000 народни носии и често ги изложува на разни манифестации.

Share.