Со 240 милиони евра Албанија ќе прави автопат од Тирана до Македонија

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Договор со „Ѓока Конструсион“ за изградба на автопатот „Руга е Арбрит“  („Патот на Арбр“), кој ќе ја поврзува Тирана со македонската граница и градот Дебар, потпиша албанското Министерство за инфраструктурата и енергетиката.

„Ова е еден значаен инфраструктурен објект, кој ќе ја поврзува нашата земја со Македонија. Изградбата ќе чини 240 милиони евра. Државата мора да го отплати износот во рамките на 13 години. Автопатот треба да биде готов за 3 години“, рече албанскиот министер за инфраструктура и енергетиката Дамијан Гинкури.

„Ви благодариме за довербата. Конечно Владата почна да им верува на албанските компании. Нема да ви разочараме. Верувам дека ќе го изградиме навремено и квалитетно овој автопат“, рекол од своја страна претседателот на компанијата „Ѓока Конструсион“, Рок Ѓока.

Новиот дел од Тирана до македонската граница, до градот Дебар, ќе биде долг 82 километри.

Share.