„Три дена во септември“ освои награда за најдобар филм во Фиренца

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Македонскиот филм „Три дена во септември“ во режија на Даријан Пејовски ја доби наградата за најдобар филм на филмскиот фестивал „Balkan Florence Experience“, кој се одржа по 6-ти пат во Фиренца, Италија, од 22 до 25 февруари оваа година.

Фестивалот „Balkan Florence Experience“ претставува преглед на најдобрата и најновата продукција на документарни и долгометражни филмови од Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, Македонија и Албанија. Филмовите кои се прикажуваат се избрани во соработка со: Здружение на режисери во Босна и Херцеговина (Босна и Херцеговина), Синедејс (Македонија), Хрватски државен архив (Хрватска), Документарен кинокадрант (Србија), Фестивал за слободна зона (Србија), Филмски фестивал во Приштина, Рестарт (Хрватска), Сараевски филмски фестивал (Босна и Херцеговина), Меѓународен филмски фестивал во Тирана (Албанија).

Наградата „Балкански мостови“ е специјална награда која од оваа година им се доделува на режисерите на долгометражни и документарни филмови кои, пред сè, успеале да ги зајакнат човековите права во своите филмови. Жирито составено од филмски критичари и експерти од Балканот одлучи оваа награда да му припадне на „Три дена во септември“ на режисерот Даријан Пејовски.

Даријан Пејовски се потпишува и како сценарист на филмот, заедно со Игор Иванов. Продуцент на филмот е Томи Салковски.

Share.