Училиштата доминираа на денешната седница на Советот

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Нова седница на Советот на општина Битола. Во фокусот на дискусиите беа училиштата во Битола.

Опозицијата обвинуваше за непотизам, за како што рекоа необезбеден бесплатен автобуски превоз за ученици, а кон градоначалничката која присуствваше на денешната седница и за обиколницата, легализацијата на дивоградбите.

„Заклучно со 31 декември 2017, вкупно училиштата должат над 4, 3 милиони евра. За краток период 80 илјади евра од тие трошоци или да кажам оставштина  се покриени. Да ве потсетам и на тоа дека од 12  основни училишта се блокирани 8 , а од 6 средни училишта се блокирани две “ рече градоначалничката Петровска.

Училиштата должат 4, 3 милиони евра, долгови наследени од бившата власт. Петровска ги потсети советниците од опозицијата дека токму заради образованието некои се влечкаат по судови.

Дел од просветните работици кои останаа без работа и кои неодамна формираа и Координативно тело денеска ја следеа седницата.

На оваа тема ја прашавме градоначалничката Петровска.

Share.