Фејсбук „крадел“ лични податоци на корисниците и преку игрите

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Фејсбук крадел лични податоци на неговите корисници дури и преку игрите, тврди поранешниот менаџер на компанијата Сенди Паракилас, додавајќи дека профилите на социјалната мрежа претсавуваат „стока која секојдневно се продава“.

Паракилас, кој во Фејсбик работел во 2011 и 2012 година како лице одговорно за почитување на правилата за заштита на податоците на корисниците, во изјава за „Вашингтон Пост“ вели дека во тоа време не бил премногу загрижен за заштитата на податоците, но дека аферата со „Кембриџ Аналитика“ го поттикнала да проговори за овој случај.

Според него, податоци за корисниците биле „крадени“ и преку големиот број популарни игри на Фејсбук, вклучувакјќи ги и „Кенди краш“ и „Фармвил“.

Share.