Ципрас бара поголема поддршка за договорот со Македонија

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Владата на грчкиот премиер Алексис Ципрас очекува договорот за спорот за името на Република Македонија да биде одобрен од најмалку 180 пратеници. Ова е објавено од страна на неколку портали во Грција. Во парламентот во Атина има 300 пратеници. Владејачкото мнозинство на премиерот Ципрас има 154 пратеници. Владата во моментов разговара за тоа како, откако Договорот ќе влезе во Националното собрание, да добие поддршка од 180 пратеници.

„Ако се постигне договор со ПЈРМ, соработниците на премиерот разгледуваат варијанти како тој да биде поднесен во парламентот и да биде одборен, но не со просто мнозинство. Дебатите имаат за цел да се зголеми мнозинството на 180 пратеници. Ова е потребно бидејќи станува прашање за меѓународен договор и тој не треба да биде усвоен со просто мнозинство”, соопштува грчкиот портал in.

faktor.mk

Share.