Црна Гора воведува построги мерки

Црногорските здравствени власти ќе предложат воведување построги епидемиолошки мерки, откако во вторникот се регистрирани 65 нови случаи на заразата со коронавирусот, најмногу во еден ден во последните два месеца.

Црна Гора поради падот на бројот на заболените речици целосно ги укина сите епидемиолошки мерки, освен што за концертите, ноќните клубови и другите масовни собири требаше да се покаже потврда за вакцинирање или негативен PCR тест.

Бидејќи најмногу новозаболени има во туристичките места, здравствените власти им се заканија на сопствениците на кафулињата и рестораните дека кршењето на епидемиолошките мерки строго ќе се казнува со парична глоба и со затворање на објектот на три дена. Доколку еден објект повече од трипати ги прекрши епидемиолошките мерки, ќе биде затворен од 15 до 30 дена, соопшти министерството за здравство.

Сподели