Шчербак: Без вештачки временски рамки и мешање од надвор во преговорите за името

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Амбасадорот на Русија во Македонија Олег Шчербак прашан за ситуацијата со преговорите за името на Македонија, вели дека и двете држави Република Македонија и Република Грција се суверени и независни држави кои што можат самостојно да ги решаваат проблемите.

То смета дека не треба да се нематнува вештачка временска рамка и мешање од надвор во делот на преговорите за името.

Според него прашањето за државното име е прашање од судбинско значење и дека демократските норми подразбираат дека треба да се земе во предвид и ставот на населението на земјата.

 

Share.