Ја инспирирал Никола Тесла, а денес таа носи револуција во медицината – српска научничка наградена за извонредна иновација

Доделувањето на Европската награда за пронаоѓачи во пет категории се одржа на онлајн церемонија на која беше доделена наградата од публиката, која и беше доделена на српската научничка Гордана Вуњак Новаковиќ.

Веќе две децении таа истражуваше и применуваше биореактори кои овозможуваат растење на човечки ткива во лабораторија, а со нејзиниот тим научници направи срцев мускул од матични клетки што работи како возрасен човечки срцев мускул, што е револуција во медицината.

Во моментов се истражува дали оваа технологија исто така може да помогне во обновување на белите дробови оштетени од Ковид-19.

На церемонијата на доделување на Интернет, организирана од Европската патентна организација, Новаковиќ изјави дека не ја очекувала наградата, но дека им е благодарна на сите од срце.

Таа изјави дека секогаш била пронаоѓач, дури и додека била во Белград, каде што учела од своите ментори.

Прочитајте и: Нема да има нов бран на коронавирус, тврдат британски научници


Тоа, вели таа, продолжило во Бостон и кулминирало со нејзиното доаѓање во Колумбија, што, како што вели, е неверојатно пријателско опкружување каде луѓето се прекрасни и сакаат да соработуваат.

„И тоа е главната состојка на секое истражување“, рече Новаковиќ.

Таа изјави дека најдобриот дел од нејзината работа е да работи со, како што истакнува, извонредни, млади луѓе.

„Мојата благодарност е за моите студенти, колеги и соработници, бидејќи ова е заеднички потфат“.

Таа беше номинирана и во категоријата „животно дело“, во која победи германскиот научник Карл Лео.

Новаковиќ е професор на Универзитетот Колумбија во Њујорк и прва Србинка која стана член на Националната инженерска академија на САД. 

Сподели