Ќулафкова: Со новиот закон се воведува јазична диктатура на албанскиот

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Овој Закон ги укинува македонските јазични права и воведува јазична диктатура на албанскиот во Република Македонија, реагираше академикот Катица Ќулавкова по  усвојувањето на Законот за употреба на јазиците во Собранието.

„Законот за јазиците не обезбедува јазични права на Албанците, оти сите јазични права тие ги добија со законот од 2008. Овој Закон ги укинува македонските јазични права и воведува јазична диктатура на албанскиот во Република Македонија. Федерализацијата е игра во споредба со штетата што овој Закон ќе ја нанесе на македонската држава, нација и демократија“, пишува академик Ќулавкова.

mkd.mk

Share.