37,50 проценти за ВМРО ДПМНЕ, 36,07 за СДСМ

0
2415

Тесен резултат од предвремените парламентарни избори, покажуваат првичните резултати од Државната изборна комисија.

Гласале 1.160.906 | 67,83%* излезност

Партија Гласови Процент**
1. ВМРО-ДПМНЕ и др. 435.354 37,50%
2. ДПА 30.508 2,63%
3. ДУИ 83.996 7,24%
4. СДСМ и др. 418.796 36,07%
5. КПП – Трет блок 9.655 0,83%
6. ПДП 1.141 0,10%
7. Алијанса за Албанците 34.621 2,98%
8. ЛП 3.652 0,31%
9. ВМРО за Македонија 23.553 2,03%
10. БЕСА 55.999 4,82%
11. ЛЕВИЦА 11.275 0,97%