4 планински врвови освоени за 4 дена

0
1092

Планинарењето како спорт го пдоборува расположението а воедно планинарењето е одлично за проширување на кругот на пријатели. Постојат друштва кои организираат колективно планинарење, со што се доаѓа во контакт со нови личности.Едно од тие планинарски друштва во Битола е Димитар Илиевски Мурато, од кое планинарите се познати по освојувањето на планинските врвови не само во регионото туку и најпознатите светски врвови.
Едни од нив, Ивана, Влатко и Љупчо, изминатиот период беа на прекрасна прекрасна авантура во освојување на планинските врвови.За 4 денови тие освоија 4 врвови и тоа- Монте Роса (Зумстеин 4563, Сигналкупе 4559), Мармолада(Пунта Пениа 3343), Триглав 2864 (Томинскова пот).
За припремите истакнаа дека од посебно значење се припремите на Пелистер кој е одлична основа за било кое искачување по планини во било какви временски услови.
Ивана и Влатко посебно се заблагодарија на ПСК.Димитар Илиевски Мурато и спортско качувачкиот клуб Вертикал.