400 евра за брзо возење

0
367

За возачите кои ќе возат над 50 километри, наместо досегашните дозволени 60 километри на час, ќе треба да платат парична казна од 400 евра или ќе добијат 65 негативни бодови, а ќе останат и без возачка дозвола од 6 до 12 месеци.

Меѓу другите новитети во сообраќајните правила шти ги предвидуваат најновите измени на Законот за сообраќај спаѓа и можноста полицијата да задржи возач во алкохолизирана состојба цели 12 часа во полициска станица, а, доколку нема кој да го управува неговиот автомобил за тој период, ќе биде отстранет на сметка на возачот.

Исто така, возачите мора да ги чистат гумите од кал доколку се префрлуваат на алвалтен доколку не сакаат да ризикуваат да платат глоба од 100 евра, а велосипедистите ќе мора да имаат бело светло од предната страна и катадиоптер со црвена боја или рефлектирачка лента на задната страна.