ДИК ги запре сите изборни активности

0
491

Државната изборна комисија на денешната седница ги запре сите активности поврзани со изборите кои беа закажани на 5 јуни, се до конечната одлука на Уставниот суд.

Претседателот на ДИК Александар Чичаковски рече дека треба да се запрат и сите понатамошни дејствија и активности на општинските изборни комисии, кои пак треба да се задолжат до ДИК да достават извештај за работа и финансиски извештај за периодот од нивниот избор до 18 мај 2016 година.

– Предлагам да се донесе заклучок да се запрат и сите понатамошни дејствија и активности во насока на спроведување, односно да доставиме информација да се запрат сите понатамошни дејствија и активности во насока на спроведување на предвремените парламентарни избори што требаше да се оддржат на 5 јуни 2016 година, а кои требаше да ги преземат Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, Државната комисија за спречување на корупција, Државниот завод за статистика и Државниот завод за ревизија, рече Чичаковски.

Членот на ДИК, Субхи Јакупи истакна дека Комисијата ќе продолжи со активностите кои, како што додаде, одат во насока на секојдневна работа што е надлежност на ДИК.

– Како што почнавме и стигнавме до прочистување на Избирачкиот список, мислам дека и понатаму треба да продолжиме со тие активности, рече Јакупи.