Хрватска за проширувањето на ЕУ кон Балканот

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Андреј Пленковиќ денеска во Стразбур треба да се обрати пред Европскиот парламент каде ќе ја претстави хрватската визија за проширувањето на Европската унија кон Балканот.

Пленковиќ ќе говори паралелно со претставувањето на стратегискиот документ за проширувањето кон Балканот на Европската комисија.

Тој ќе се осврне на потребата да се надминат прашањата заостанати од балканските војни и на потребата да се обрне внимание на интеграциите на Босна и Херцеговина.

Хрватска подолго време бара поголеми права за хрватската заедница во Босна, а од Србија бара чекори кои ќе водат кон повоено помирување.

 

Share.