9 претставки повеќе од лани кај битолскиот правобранител

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

До канцеларијата на заменик народниот правобраните во Битола за пола година пристигнале 265 претставки од граѓаните.Споредбено со истиот период од мината година кога нивниот број изнесувал 256 оваа година 9 претставки повеќе од лани. Најголем број од поднесените претскавки се однесувале за правосудството, финансии, царина, и претставки за немплатени сметки. Предничат претставките во правосудството бидејќи се опфатени повеќе правни субјекти како адвокати, извршители, нотари итн, вели Васил Јовановски заменик народен правобраните во Битола

VESNA_PRAVOBARANITEL_001.jpg

За разлика од Скопје каде што народниот правобранител неодамна изјави дека голем број на претставки има за ситуацијата во затворите на ниво на Битола споредбено со минатата година бројката била помала. Лни биле поднесени 16 претставки од граќани оваа година 9. Не изостануваат ни претставките на потрошувачите

VESNA_PRAVOBRANITEL_005.jpg

Дел од предметите се однесувале и на права за остварување на пензиско и здравствено осигурување.

Освен битолчани за бесплатна помош од заменик народниот правобранител можат да се обратат и граѓаните на општините Кривогаштани, Ресен, Демир Хисар, Прилеп, Новаци, Могила Росоман, Кавадарци и Крушево .

Share.