97 години од помирувањето на Првата Светска војна

0
1028

Денеска на Српските воени гробишта во Битола беа одбележани 97 години од потпишувањето на помирувањето на завојуваните страни во Првата Светска војна, во Париз 1918 година. Со воени почести и свежо цвеќе, бројни делегации на мабасадори, конзули, претставници на НАТО, ОБСЕ, САД, Велика Британија, Грција,Франција, Русија и други се одбележа овој ден 11 ноември.

divljak

Амбасадорот на Р.Србија во РМ Дивљак истакна дека и оваа година ќе ја испратата истата порака за мир во светот да не се заборави ова зло и никогаш да не се повтори.Таа дополни дека во 2018 година ќе се наврша 100 години од потпишувањето и тогаш истата порака ќе се испрати.

dragan

Генералниот секретар на Министерството за труд и Социјална политика на Србија, Драган Петровиќ, на присутните им се обрати со зборовите дека тоа најголемо зло во историјата на човештвото, доколку не беше препознаено од големите сили каков че беше светот денеска.