Аџиев го обвини Управниот суд за саботажа

0
396

Томе Аџиев, претседател на државната комисија за лустрација, институција со задача да ги искорени поранешните соработници на тајната полиција, го обвини Управниот суд дека донел одлуки со „чудно“ образложение, кои можат да ја поткопаат целата работа на комисијата.

„Само во текот на овој и минатиот месец, добивме 17 решенија со кои се поништени нашите одлуки и кои се донесени по цела година чекање во судските фиоки. Најверојатно ќе бидат поништени и сите останати решенија, 40-тина кои се обжалени пред судот“, изјави Аџиев.

Аџиев вели дека Управниот суд своите одлуки ги базира на образложението дека комисијата не им овозможила активно учество на лустрираните лица во постапката за лустрација, игнорирајќи ги при тоа полициските архивски документи, од кои, според него, јасно се гледа дека овие лица биле соработници.

Судот во образложението за одлуките наведува дека комисија го прекршила законот. „Комисијата … не му овозможила активно учество на тужителот (лустрираниот)“ во постапката, и не дозволила пристап до инкриминирачките документи што се користеле против нив, се вели во образложението.