Албанците од јужна Србија бараат забрана за српските учебници на Косово

0
402

Лидерите на албанските политички партии од јужна Србија побараа од косовските власти забрана за увоз на српски учебници.

Претседателот на Националниот совет на Албанците во јужна Србија, Јонуз Муслиу изјави дека нивното барање е одговор на фактот дека на царинскиот терминал во Прешево запленети се повеќе од сто илјади учебници на албански јазик, кои се подарок на косовското Министерство за образование за Бујановац, Прешево и Медвеѓе.

Се проценува дека учебниците од Косово вредат 200 илјади евра, а во Националниот совет на Албанците нагласуваат дека од Управата на царината се уште не добиле одговор кога училиштата ќе ги преземат запленетите учебници.

Албанските ученици од 15 основни и четири средни училишта во Прешево, Бујановац и Медвеѓе вчера го бојкотираа првиот час од претпладневната и попладневната настава поради тоа што учебниците се уште стојат на царина.