Амбасадата на САД повикува да се свика собранието и да се откажат изборите

0
818
Фактот дека само една голема политичка партија поднесе кандидатски листи за изборите за 5 јуни ја потенцира загриженоста дека условите не се погодни за спроведување на кредибилни избори, велат од амбасадата на САД.
“Останува уште недовршена работа во врска со реформите во медиумите, заплашувањето на гласачите, како и избирачкиот список. Помилувањата на претседателот од 12 април само придонесоа кон зголемување на чувството на неказнивост, особено што се однесува за можни изборни злоупотреби. Доколку има избори на 5 јуни, тие нема ништо да придонесат за решавање на политичката криза во Македонија или за изградба на доверба во институциите, а само ќе ја загрозат Евро-атлантската интеграција на земјата” – велат од амбасадата на САД.
Соединетите Американски Држави ги повикуваат партиите повторно да го свикаат собранието, да ги откажат изборите, да ги поништат помилувањата, и повторно да се посветат на спроведување на агресивна реформска агенда втемелена во пржинскиот договор, итните реформски приоритети на ЕУ, извештајот на Прибе и препораките на ОБСЕ/ОДИХР.