Аркан дал 12 камиони оружје на Хрватска

0
992
Zeljko "Arkan" Raznatovic (R), commander of the Serbian volunteery units, and his son Mihailo, check their weapons before heading for a patrol on the front line in the area around Osijek, in Serb-held eastern Slavonia, 12 June 1995. Serb warlord Zeljko Raznatovic, known as Arkan aims a submachine gun 12 June 1995 in Osijek, a Serb-held area of Slavonia, a region in eastern Croatia, during a training session of his paramilitary group. In 1990, Arkan set up the Serbian Volunteer Guard or Tigers, highly trained and well-equipped paramilitary group known as Arkan's Tigers to defend Serb interests in Croatia and Bosnia during the break-up of the Yugoslav federation. Arkan was gunned down in Belgrade in January 2000. AFP PHOTO, Image: 17421010, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Основачот на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) и првиот премиер на независна Хрватска, Јосип Манолиќ (95), тврди дека Жељко Ражнатовиќ Аркан и продал на Хрватска 12 камиони полни со оружје кои , наводно ги дал за негово ослободување од затворот Реметинец. Тој исто така тврди дека на поранешниот претседател на Хрватска, Фрањо Туѓман, за два милиони германски марки му го дал видеозаписот за воените злосторства во Овчара.

Манолиќ неодамна објави политички мемоари со наслов “Политиката и татковината” во кои на страницата 232 се вели дека двете најважни случувања во врска со Аркан ” не треба да останат државна тајна, без разлика што некои денес силно го сакаат тоа”, пренесува загребскиот портал „Телеграф“.