Маја Богоевска

Лекот „плитидепсин“ покажа претклиничка ефикасност во лечење на Ковид 19

Шпанската фармацевтска компанија „ФармаМар“ објави дека е објавен труд во списанието „Наука“ каде се потврдува дека нивниот лек „плитидепсин“ има „силна претклиничка ефикасност“ во третманот на ковид-19. Студијата е спроведена „ин витро“ и „ин виво“ од тим научници од Њујорк, Сан Франциско и Париз и покажа дека лекот ја намалува репликацијата на вирусот, што резултираше ПОВЕЌЕ…

Зошто бананите не се добри за појадок?

Секој веќе знае дека појадокот е најважниот оброк во денот и во брзање честопати се случува да јадеме само банана. Но, се чини дека ова овошје не е многу погодно за појадок. Нутриционистите наведуваат дека иако бананите изгледаат како совршена опција за брз појадок, тие всушност не се. Ако се јаде само банана, не е ПОВЕЌЕ…