Берлин ги отфрла обвинувањата на Иванов

0
828

Министерството за внатрешни работи во Берлин ги отфрла обвинувањата на македонскиот претседател дека немало желба за размена на податоци за џихадисти. Од владата се потенцира дека Македонија добива помош за бегалците.

Портпарол на германското Министерство за внатрешни работи денеска ги отфрли обвинувањата на македонскиот претседател Ѓорге Иванов дека Македонија сакала да размена на податоци со Германија за осомничени џихадисти, но, како што вели „никој не ги сакаше нашите податоци“. Во интервју за весникот „Билд“ Иванов жестоко ја критикува Германија и вели: „Тие ни рекоа: не можеме да соработуваме со вас, вие сте трета земја, не смееме да разменуваме податоци.“

Според портпарол на Министерството за внатрешни работи во Берлин, кој е цитиран од светските агенции, ваквите обвинувања на Иванов се несфатливи, со оглед на тоа што Македонија разменува податоци преку европските полициски власти (Европол).