Безбедносни пропусти на аеродромот во Шарм ел Шејк

0
286

На аеродромот во египетското летувалиште Шарм ел Шејк, од каде полета рускиот авион, што со 224 патници и членови на екипажот минатиот викенд се урна во Синајската пустина, долго време имало безбедносни пропусти, јавија американските медиуми, повикувајќи се на изјави на седум неименувани претставници на аеродромот, кои учествувале во активносит на неговото обезбедување.

Некои од пропустите траеле една деценија. Според изјавите на претставниците, на аеродромот имало земање поткуп за багажи, во кои на рентген се гледало дека има наркотици или оружје. Понекогаш клучниот скенер за преглед на багажите по нивното чекирање бил надвор од употреба. Проверката на влезот, преку кој се допремувала храната и горивото за авионите, исто така, била доста лабава.

-Не можам да се потсетам  колку точно пати сум дошол до чанта полна со оружје или дрога, и потоа тие да бидат пуштени да минат со платени 10 евра, споменува еден од вработените на аеродромот, посочувајќи кон своите корумпирани колеги.