Биткоинот надмина 5.000 долари

0
485

За прв пат во својата историја, криптовалутата биткоин забележа цена од над 5.000 долари. На платформата за тргување со BitStamp, биткоинот поскапе за 7,6 отсто и чинеше 5.186 долари, објави ДПА.

Ова е најпознатата и најважната криптовалута, поради нејзиниот значителен удел во вкупниот обем на трансакции. Курост сега е 75% над нивото од пред еден месец, а од почетокот на 2017 година, нејзината цена се зголеми петкратно.

Растот се случува во услови на негативни шпекулации за валутата од страна на Русија.