Битола најзагаден град во Европа

0
2752

 

НУМБЕО е веб страница која изработува светски идекси во многу области од живеењето. Во делот за загадувањето Битола е на прво место во полугодишниот извештај за оваа година.

screenshot-from-2016-09-13-15-27-56

На прво место на оваа листа е Битола со индекс 85.02. Втор град по загаденост во Европа е Скопје со индекс 80.18. Тетово на оваа листа го нема, а во претходни извештаи се споменуваше. Од балканските градови до десеттото место се наоѓа и Сараево. Пред Сараево според нивото на загаденост се и Барселона во Шпанија, Рим во Италија, Краков во Полска и Киев во Украина.

screenshot-from-2016-09-13-15-28-20

Солун е на 22 место, а Софија на 21 место, Белград на 23 место. Нови сад и Загреб се на 39 односно 41 од вкупно 63 европски градови на оваа листа.

Меѓу најнезагадените градови со Европа се Минхен, Рејкјавик, Цирик, Стокхолм.

screenshot-from-2016-09-13-15-28-36

Индексот на заградување е правен врз основа на истражувања и посетеноста на сајтот.