Битолскиот чкембар доби лик

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Преку трибина, организирана во рамките на „Балканската колонија на ракотворци“, со исказите на Наде Геневска Брачиќ, советник – кустос од НУ Завод и музеј – Битола, Димче Миновски, познавач на Битола, спортски новинар и проактивната битолска публика, сликарот Рамазан Ајкилич од Измир, Турција го профилираше ликот на битолскиот чкембар, битолска легенда, по која и навивачите на Пелистер се нарекуваат чкембари. Идејата на организаторот на Колонијата на ракотворци е скицата на битолскиот чкембар да постане модел, од кој што ќе се произведуваат сувенири и на тој начин ќе биде оживотворен овој битолски бренд.

FOTO ckembar 9 KOLONIJA

 

 

Share.