Битолскиот театар ја освои и израелската театарска публика

0
2294

Со силен аплауз и овации беа поздравени актерите на Народниот театар од Битола кои во израелскиот град Акре ја изведоа претставата „Среќен крај“ во режија на Благој Мицевски.

Претставата која беше прикажана во рамките на 36-тото издание на Меѓународниот театарски фестивал „АККО“, наиде на голем интерес кај многубројната публика, меѓу кои беа и претставници од македонската амбасада во Израел, театарската критика, како и авторот на текстот Иддо Нетанјаху кој не го криеше задоволството од успешниот настап на актерите од Битолскиот театар.

Поради огромниот интерес за проследување, претставата „Среќен крај“ која обработува една семејна драма во 30-тите години во Берлин, беше одиграна пред израелската публика, а потоа и трета изведба во Тел Авив, во еден од најеминентните театри во Израел, Камери театарот.

Изведбата на претставата „Среќен крај“ во Израел претставува сегмент од богатата културна програма која Министерството за култура и Амбасадата на Државата Израел во Република Македонија ја подготвија по повод одбележувањето на 20-годишнината од воспоставувањето на билатералните односи помеѓу Република Македонија и Државата Израел.