Болеста кај говедата забрзано се шири

0
954

Болеста „јазлеста кожа“ кај говедата забрзано се шири во земјава. Коси во осум општини во источна Македонија. Лабораториски е потврдена кај 12 животни во 10 стада – досега убиени се 235 говеда. Формирани се заштитни зони од три, 10 и 50 километри околу жариштата со „јазлеста кожа“.

„Болеста може лесно да се пренесе и во другите делови на Република Македонија бидејќи се пренесува преку вектори. Векторите не можат да се контролираат лесно. Сите инсекти кои летаат, комарци, муви, мушички кои можат да каснат животно го пренесуваат вирусот од едно место на друго. Затоа е опасна оваа болест и ги превземаме сите мерки“, изјави Зоран Поповски, директор на Агенцијата за храна и ветеринарство.