Бомбардерите Су-34 добиваат уред за радио-електронска борба

0
754

Според зборовите на Насенков, станува збор за релативно мали кутии кои се ставаат на краевите на крилата на авионот, со што леталата се заштитени од сите современи средства за ПВО и од непријателските ловци, пренесува РИА „Новости“.

Насенков додава дека првата тура од овие уреди ќе пристигне до крајот на ноември.

„Хибини-10Б“ функционира така што, по добиена тревога за ракетен напад, го покрива авионот со заштитна радио-електронска „капа“, а како резултат на тоа ракетите едноставно се „отклонуваат“ и не стигнуваат до целта.

Покрај тоа, Су-34 со вграден „Хибини 10-Б“ ќе овозможи и заштита на сите останати авиони што се наоѓаат во негова непосредна близина.

http://mk.rbth.com/2015/11/12/bombarderite-su-34-dobivaat-ured-za-radio-elektronska-borba_539923