Босански Србин избран за градоначалник на Сребреница

0
380

Босански Србин е избран за градоначалник на Сребреница, според резултатите на локалните избори што денес ги објави Централната изборна комисија.

Младен Грујичиќ, кандидат на српските партии, е нов градоначалник на Сребреница, каде што илјадници муслимани беа убиени од војската на босанските Срби за време на војната во 1990 година. Тој ќе биде првиот српски градоначалник на овој источен босански град од 1999 година, откако освои 54,4 отсто од гласовите на локалните избори на 2 октомври.

Грујичиќ освои 4.678 гласа, додека независниот кандидат, муслиманот Ќамил Дураковиќ, освои 3.910 гласа.

Дураковиќ, кој беше досегашен градоначалник, претходно ги оспори резултатите, тврдејќи дека имало „неправилности“ на изборите, и најави дека ќе вложи жалби и приговори.