Британска телевизија ги бара велешаните кои ширеа лажни вести за Трамп

0
628

Британската телевизија „Канал 4“ објави прилог за тоа кој стои зад интернет-порталите кои пласираа лажни информации во корист на Доналд Трамп. Новинари од телеввизијата дојдо во Велес и резговараа со сопствениците на овие портали.

Повеќето од младите велешани сепак не сакаа да зборуваат пред камера, но тоа што го дозна новинарот е дека заработката стигнала и до 200.000 долари, а во мрежата биле вклучени повеќе од 200 тинејџери.

Вестите беа пласирани и преку социјалните мрежи, и тоа најмногу преку Фејсбук.

Видео прилогот можете да го погледнете на овој линк.