Британскиот комесар во Брисел поднесе оставка

0
681

Европскиот комесар за финансиски услуги Британецот Џонатан Хил, 56 години, денес поднесе оставка на својата функција во Европската комисија. Тој изјави дека е “многу разочаран” од одлуката на своите сограѓани да ја напуштат ЕУ.

“Со оглед на тоа што минуваме во нова фаза, мислам дека не е добро да продолжам да бидам британски комесар како ништо да не се случило”, објасни Хил преку соопштение.

Тој пред неколку недели разговарал со претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер кому му рекол дека, во случај на Брегзит, тој ќе поднесе оставка.

“Како и многумина во Велика Британија, јас сум многу разочаран од резултатите на референдумот. Би сакал тоа да се завршеше поинаку но британскиот народ донесе поинаква одлука. Така функционира демократијата”, изјави Хил.