Култура

И американците ќе ја гледаат нашата „Врба“

Македонскиот кандидат за Оскар за 2021 „Врба“ на Милчо Манчевски ќе игра во кината, на ТВ и на стриминг платформите низ САД, во дистрибуција на „Кино Лорбер“, еден од најреномираните дистрибутери на уметнички филмови во САД. „Врба“ пред американската публика ќе се прикажува во текот на 2021, и ќе продолжи во 2022 и 2023. Сопственикот ПОВЕЌЕ…

Како Мариово го добило своето име

Мариово — област во Македонија карактеристична по својата историја, етнологија, традиции и култура. Областа Мариово се наоѓа во крајниот јужен дел на Република Македонија. Доколку побарате информации на интернет за оваа област, слободната енциклопедија „Википедија“, ја содржи и легендата за Марија од Мариово. Девојката по која Мариово според легендата го добило своето име. Уште од ПОВЕЌЕ…

Приказната за златникот во лебот – Василица

Историјата на „василопитата“ е еден настан, кој се случи во IV век во градот Кесарија Кападокиска, во Мала Азија. Во тоа време, Свети Василиј Велики беше епископ на Кесарија и живееше во единство со неговите сограѓани, со љубов, разбирање и помагање еден на друг. Еден ден, кога Јулијан Отстапникот, нечесен цар и гонител на Христијаните, ПОВЕЌЕ…

Шестка вредна над 230.000 денари во минатото лото коло

Во минатото коло на играта на среќа Лото7 при Државна лотарија, седумка немаше, но падна шестка вредна над 230.000 денари. Останатите детали, како и извлечените броеви за лото и џокер проследете ги во извештајот на Маја Поцевска.

Хуманитарна акција за помош на настраданите во Хрватска

Храна, вода, хигиенски продукти, бебешка храна, бебешки пелени, прибор за храна и други продукти се собираат во Битола, за помош на погодените од земјотресите во Хрватска. Хуманитарна акција, која самоиницијантивно ја спроведоа битолчанките Драгана Спасевска и Дијана Мицевска. Каде може да се донира? Донирале и битолчани и битолските стопанственици. Апелираат донациите да бидат исклучиво намирници кои сега им се најпотребни. За оваа хуманитарна акција ПОВЕЌЕ…