Локални

Со Рушидовски од с.Лажец за соработката со Хемометал

Ова е с.Лажец кое што од градот Битола е оддалечено 16 километри. А ова е 43 годишниот Фатми Рушидовски, кој не пречека и ни ја раскажа својата приказна.  Потекнува од земјоделско семејство. Вели дека откако памети засебе се занимава со земјоделие и сточарство, односно краварство. Прво со нивите и стоката работел неговиот татко, потоа тој ПОВЕЌЕ…

Претрес во Битола, запленета дрога

На 25.02.2021, полициски службеници од Отсекот за за недозволена трговија со дрога и оружје од Одделението за криминалистичка полиција при СВР Битола, врз основа на судска наредба, извршиле претрес во домот и помошни простории на лице од Битола. При претресот биле пронајдени и одземени хероин, амфетамин, марихуана и семки од марихуана. Лицето било лишен од ПОВЕЌЕ…

Локалните избори на 3-ти, 10-ти или 17-ти октомври

3-ти, 10-ти или 17-те октомври се трите можни термини за одржување на редовните локални избори, брифираше претседателот на Собранието, Талат Џафери, на средба со новинарите. Според процедурата, 20 дена претходно тој треба да ги распише изборите, во зависност од датумот што ќе го договорат политичките партии. „Согласно уставните рокови за распишување редовни избори во рок ПОВЕЌЕ…

Најавената странска инвестиција во Битола ќе биде многу значајна за стопанството

Одлуката на Советот на оштина Битола да ја ја прифати иницијативата на Петровска за формирање на индустриска зона од страна на Владата, на две градежни парцели, кои сега се во рамките на зоната, ја поздрави и Регионалната стопанска комора, која исто така барала од надлежните вакво решение. Со претседелот Мирко Велковски разговараме и за инфраструктурата ПОВЕЌЕ…

Работна средба меѓу НП Пелистер и НП Галичица

Целта во иднина на НП Пелистер е да се финансира со фондови од надвор, за на тој начин да се заштити природата, рече директорот Осман Шукриу, кој истакна дека токму таков проект бил потпишан со неговото доаѓање. -Целта моја за мандатот ми е да работиме на проекти од надвор за да не ги користиме ресурсите ПОВЕЌЕ…