Чавушоглу соопшти важна воена вест поврзана со Турција и “Штитот на Еуфрат”

0
539

Турција “успешно ja  заврши” воената операција во Северна Сирија ( “Штитот на Еуфрат” – б. Итн.), Но нејзините делови нема да бидат повлечени наскоро од контролираните територии, бидејќи целта е да се обезбеди враќање на нормалниот начин на живот во областа.

Ова го изјави турскиот министер за надворешни работи Мевлут Чавушоглу, пишува Hurriyet.”Таму треба да бидат изградени станбени области. САД го велат истото. Второ, локалните воjници кои претстои да бидат распоредени во регионот, треба да бидат обучени и опремени. Ние ќе размислиме за намалување на бројот на војниците или нивното целосно преземање само откако локалните делови се целосно подготвени да ја контролираат оваа зона “, рече Чавушоглу.

Министерот разговарал со американскиот државен секретар Рекс Тилерсон, за време на неговата посета на Анкара на 30-ти март, создавање на она што последниот нарекува “зони на привремено стабилизација” во Сирија, за да може Сиријците да се вратат во земјата. Чавушоглу изјави дека со американскиот колега се договориле да работат заедно на проектот и повикуваат европските држави исто така да се вклучат. Тој, сепак, истакна дека Анкара нема да ги третира како “заштитени зони” области под контрола на одредот на народната самоодбрана (YPG), вооруженото крило на сириската курдска партија “Демократски сојуз” (PYD). Турција ги испитува овие организации како терористички и поврзани со забранетата во земјата Работничка партија на Курдистан (ПКК), прецизира Фокус.