Дали Ердоган ќе има апсолутна власт до 2029 година

0
704

Турците гласаат денеска на референдум на кој се изјаснуваат за уставни промени со кои ќе се прошират овластувањата на претседателот Реџеп Таип Ердоган.

Исходот од референдумот може да има пошироко влијание врз сите аспекти на иднината на Турција и да му обезбеди на Ердоган уште 12 години на власт.

Ердоган очекува победа на референдумот тврдејќи дека анкетите укажуваат поддршка од 55 до 60 отсто гласачи.

Доколку победи на референдумот Ердоган ќе има овластрувања да поставува министри, а целата бирократија ќе биде централизирана во неговата претседателска палата.