Дамјан Пејчиноски – виртуозот на гитара

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„ Откога знам за мене низ мојот зивот е присутна музиката. За тоа е “виновен” мојот татко кој уште како мал ме носеше по скоро сите концерти на “Охридско Лето” за кои што тој известуваше како новинар на весникот “Нова Македонија”. Прво почнав да свирам на мелодика, за кон 6 годишна возраст слушајќи го Paco De Lucia да се заинтересирам за гитарата. Ништо не беше сериозно во тој период, музиката ми беше хоби, за да на 14 години се заинтересирам и да почнам да свирам поактивно“, така започна тој, а во годините пред него многу концерти, гостувања, патувања. Еден од позначајните настапи е неговото музицирање со Претседателскиот оркестар на Белорусија од неодамнешниот концерт во Минск “Smoke on the water”.

20120209-damjan

Неговата кариера како што вели тој се базира преку неговиот youtube канал и веднаш штом стави ново видео го споделува на Facebook/Twitter. Одлична можност некој да те чуе и да добиеш некој нов фан, вели тој.

20120209-damjan1

Годинава и на Бит фест на покана на градоначалникот на Битола. Талески вели дека Пејчиноски е извонреден музичар, а иако постојат многу културни лета низ градовите во Македонија, големите уметници се на битолското, вели тој.

Share.