Данска не сака да прифати бегалци според системот на квоти

0
720

Агенцијата УНХЦР постигна договори со држави, меѓу кои е и Данска, секоја година да прифаќаат одреден број бегалци, а Данска од 1989 година примаше околу 500 бегалци секоја година врз основа на тој систем на квоти.

Данската малцинска влада од десниот центар сега не сака да ја прифати обврската, кажа Стејберг која се смета за претставничка на тврдата линија околу проблемот со емигрантите.

„Не верувам дека годинава имаме простор за бегалци според системот на квоти“, кажа Стејберг.

Таа истакна дека Данска од 2012 година примила околу 56.000 баратели на азил и дека се очекува голем број од нив да се обидат во земјата да доведат роднини, како и дека прво треба да се интегрираат оние кои се веќе во Данска.

Антиемигрантската Данска народна партија, која ја поддржува малцинската влада, поддржува предлог за нов закон против примање бегалци, додека малата опозициска Социјалистичка народна партија е против тоа и тврди дека со затворањето на вратата за тие бегалци им се врти грбот на „најслабите бегалци во светот“.

www.mkd.mk