Денес почнува есента

0
525

Денес попладне во северната хемисфера доаѓа есен, а на јужната, пролетта.

Со есенската рамноденица  денес во 16.22 ќе пристигне есента, а ќе трае до 21 декември, кога почнува зимата.

По завршувањето на рамноденицата, денот почнува да се намалува за да го достигне својот минимум на зимската краткоденица, кога завршува есента и почнува зимата.