Денот на планетата Земја се одбележува со Марш за науката

0
311

Ширум светот денеска се одбележува Денот на планетата Земја, а во многу земји по тој повод се одржува Марш за науката, со цел да се подигне свеста на јавноста за важноста на науката, научните факти и финансирањето на научните истражувања, особено на оние поврзани со климатските промени.

Маршот, кој беше покренат поради загриженост од подемот на „алтернативните факти“ ќе биде одржан во 500 градови ширум светот, а во Австралија и на Нов Зелан веќе се собраа повеќе илјади луѓе во знак на поддршка на науката.

Учесниците на протестот во Сиднеј, облечени во бели лабораторски мантили ги повикаа политичарите да ја поддржат научната заедница, носејќи транспаренти, на кои е напишано „без наука, тоа е само фикција“ и „потреби ни се мислители, а не пророци“.

Протестите во Австралија се случуваат во момент кога американскиот потпретседател Мајк Пенс ја завршува тридневната посета на таа земја.