Десетина руски бродови чека пред Босфор

0
578

Уште од понеделникот 30.11 Турција почна да прави проблеми за руските бродови кои минуваат низ Босфор, терајќи ги да чекаат дозвола за премин и по неколку часа. Ситуацијата се усложнува.

Турција според меѓународното право, нема право да по сопствена желба го затвора мореузот по сопствена желба за сообраќај. Таквиот чекор таа може да го превземе само во случај на официјално стапување во војна.

За сега е тешко да се предвиди како на тоа ќе реагира Русија, а Песков веќе изјави дека сценариото е апокалиптично и дека не треба да се разгледува.

Теретниот брод на Црноморската флота се судри со турска подморница.

Теретниот брод на Црноморската флора Русија се судри со турската подморница за време на преминот низ мореузот Дарданели. Подморницата се движела во правец Мраморнок море пратејќи гоодбрамбениот брод на турските поморски сили по соопштение на турското списание Хуриет.